22.9.14

Hijabista Magazine October Issue

Hijabista Magazine October 2014. Grab your copy NOW!
“Saya melihat ramai wanita yang berani untuk berfesyen walaupun berhijab. Bertudung atau berhijab bukanlah penghalang buat mereka untuk kelihatan bergaya dan fashionable. Wanita berhijab itu sememangnya sangat cantik dan sopan di mata yang melihat."

Text by Noor Nazlia Mohd Iqbal
 
Menonton program realiti fesyen, Project Runway mungkin menjadi minat sebahagian besar remaja diluar sana. Sebuah program yang memaparkan rencah kehidupan mereka yang bergelar pereka fesyen barangkali mendorong impian dan cita-cita anak muda untuk bergelar pereka fesyen yang tersohor. Menerusi program tersebut juga, kita dapat melihat kehidupan sebenar menjadi pereka busana.
 
Tidak hanya duduk di meja dan membuat lakaran semata, sebaliknya penyelidikan, suntikan inspirasi dan mengikut trend aliran masa kini juga adalah antara yang perlu diambil kira. Pemahaman mengenai teknik konstruksi pakaian juga sama penting dalam memasarkan koleksi fesyen masing-masing. Semangat yang tinggi juga diperlukan dalam menghasilkan karya terbaik.
 
Aset Bernilai Pereka Fesyen
 
Sama kisahnya dengan pereka fesyen tempatan yang mula mencipta nama, Sandra Azwan berkata kreativiti dan workmanship merupakan perkara terpenting buat individu yang bergelar pereka fesyen. Kreativiti merupakan asset bernilai buat pereka fesyen dan membezakan seorang pereka dengan pereka yang lain. Setiap pereka mahu hasil rekaannya diterima ramai melalui hasil kreativiti dan imaginasi mereka sendiri.
 
Pereka muda ini mungkin boleh dianggap masih hijau dalam dunia fesyen tanah air, namun kemampuannya tidak dapat dipertikaikan. Sandra Azwan merupakan graduan lepasan Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam. Mula bergiat aktif selepas tamat belajar pada tahun 2010, rekaan yang dihasilkan lebih kepada made-to-measure atau bespoke.
 
“Pada tahun 2007, saya berjaya menjadi salah seorang peserta akhir untuk Malaysia International Fashion Awards (MIFA8). Bermula dari situ saya berani untuk meneruskan impian saya. If you have a point of view, u’ll get a bit of a chance,” ceritanya mengenai pembabitan awal dalam dunia fesyen.
 
Anak muda yang tidak mudah patah semangat ini sangat mengkagumi rekaan Nicolas Ghesquiere yang merupakan ketua pereka untuk label Balenciaga dan kini menjadi artistic director untuk label Louis Vuitton. “All of his designs for Balenciaga is absolutely stunning! He’s one of the greatest designer I’ve ever known. Sekiranya diberi peluang, he’s the one! It’s a revolution of Fashion,“ tambah Sandra. Sandra mengakui sentiasa menunggu hasil karya Proenza Schouler, Balenciaga, Alexander Wang dan Louis Vuitton.
 
 Hijab Cara Betul
 
Menyentuh soal fenomena fesyen hijab masa kini, Sandra memberitahu dunia fesyen hijab semakin popular dan ramai yang mempunyai kesedaran untuk menutup aurat dan ini merupakn perkara yang baik. “Saya melihat ramai wanita yang berani untuk berfesyen walaupun berhijab. Bertudung atau berhijab bukanlah penghalang buat mereka untuk kelihatan bergaya dan fashionable. Bagi saya, sekiranya seseorang itu memilih untuk berhijab, pastikan berhijab dilakukan atau dipakai dengan cara betul dan sempurna."
 
Bagi yang berhijab, “I’m so impressed with their ability to adapt certain style and make it fashionableenough for themselves,” tambah Sandra lagi. Sandra sempat berkongsi tip untuk pemilihan material bagi fesyen wanita berhijab. “ Material atau fabrik bergantung pada jenis pakaian atau rekaan. Ia juga bergantung pada tahap keselesaan seseorang. Ada yang menyukai material yang tebal, ada yang lebih kepada fabrik yang lembut dan flowy,” ujar Sandra yang berpendapat bahawa wanita berhijab itu sememangnya sangat cantik dan sopan di mata yang melihat.

No comments: