17.12.12

Sheraton, Zaman Diploma Sri Iskandar & Fashion Department


Meja saya dalam studio..
Salam satu Malaysia. Hari nie nak share this story, masa mula-mula dapat tawaran belajar dekat UiTM dulu. Post kali nie agak sedikit panjang dan kalau nak diikutkan ada banyak lagi, tapi macam biasalah, kene edit sikit cite nie, kalau tak panjang giler dan melalut (yang this one pun rasa macam panjang giler dan melalut!) haha semoga terhibur dan semoga anda dapatlah sedikit gambaran macam mane saya belajar dulu. Gambar-gambar yang disertakan bersama post kali nie pun kualiti tak berapa bagus dan rasa macam sungguh aku tak handsome sekali! Zaman baru nak matang kot, hal-hal berkaitan kehandsoman diri tak ambik peduli sangat. Tengoklah gambar-gambar saya yang tak handsome nie;-P
Kawan satu batch. Time nie ada dinner department buat dekat Cameron Highlands. Sungguh kelakar!hehe
(ada intro.) Kebolehan dan kebijaksaaan seseorang merupakan satu anugerah terhebat kurnian-Nya. Minat yang mendalam terhadap sesuatu bidang selalunya datang dari naluri masing-masing. Saya percaya bahawa minat dan kebolehan seseorang individu itu lahir hasil daripada kepercayaan dan sokongan yang diberikan dari individu sekelilingnya. Masih segar diingatan saya sewaktu tamat sahaja SPM 2003, terlalu lah banyak sangat bende yang bermain-main diminda. Mampukah saya untuk menyambung pelajaran atau terus bekerja? Maaf sekiranya ayat-ayat yang ditulis semacam novel melayu jiwang! TAK BOLEH CONTROL!

Sokongan dari keluarga saya membuatkan hajat dihati untuk terus sambung belajar diperingkat university membuak-buak tapi kene tunggu result SPM dulu la kot yer! Selama menunggu keputusan SPM (lebih kurang 3 bulan jugak lamanya) saya mengambil keputusan untuk bekerja sekejap atau dengan kata lain nak cari duit poket. Untuk tempoh 3 bulan tu saya bekerja di Sheraton Langkawi Beach Resort (FnB crew)! Tak rasa macam bekerja langsung dengan suasana yang best giler. Rasa macam on vacation adelah , spending my next 3 months in this amazing 5 STAR hotel!
Posing maut dengan my friend, Nadia! Photoshoot toile -my final year collection. Yang actual design tak siap lagi so gune tual je la...no choice!
Disini jugak nak dimaklumkan bahawa saya tidak terpilih untuk sesi PLKN sebab dah check online memang tak terpilih. Tak tau kenapa tak terpilih sebab anak askar kot! hehe…lega jugak sebab at least dapat continue dengan kerje part-time nie! Ok, settle dengan Sheraton, moment yang ditunggu-tunggu telah pun tiba….result keluar that’s it! Thank god, keputusan memberangsangkan!

Result spm dah keluar , isi borang UPU then tunggu keputusan dari mana-mana university yang membolehkan saya untuk terus sambung belajar. Alhamdulillah, berjaya jugak untuk sambung pengajian dekat UiTM. Masa baca surat tu, seronok giler tapi kene datang sesi temuduga dulu. Nak masuk sambung belajar pun kene ade sesi interview jugak ke…bukan mintak kerje je ke? Muka peliks!
tengah syok mewarna nie...
Sesi ‘INTERVIEW’ yang saya kene hadiri nie sebenarnye diadakan untuk mengenal pasti tahap kebolehan seseorang student tu dibidang mana yang sheshuai. Masa kene interview dengan ahli panel yang ada time tu, tak tersebut pun bidang fashion nie sesuai dengan saya, photography adelah. Haa? Time ahli panel tu sebut ‘photography’ time tu rasa macam sungguh tak masuk sekali dengan naluri dihati ku ini. Tak nak la sambung belajar dalam bidang photo nie sebab bunyi macam bosan. Dalam hati time tu sabar jela. Then, surat tawaran pon sampai. Dipendekkan cerita, saya ditempatkan untuk sambung pengajian dalam bidang Art and Design (diploma) dekat UiTM Sri Iskandar, Perak. End of the story.
Masa dekat Sri Iskandar dulu, rajin sungguh stay dekat bilik dieorang...with Din and Johan
First time sampai dekat Sri Iskandar tu excited pun ade, rasa semacam pun ade, rasa tak best pun ade. Niat nak dapatkan Diploma in Art and Design tu semakin berkobar-kobar sebab memang minat giler dengan course nie, sounds interesting to me. Kalau buat diploma in art and design nie belajar sampai habis pasal art and design jeke atau ade bende lain. Itu yang menjadi persoalan dihati saya kerana time tu tak tau lagi apa yang bakal menanti.

Dekat seminggu lebih BARULAH dapat banyak info sikit dari senior plus dengan minggu mesra siswanya dan macam-macam lagi. Barulah dapat imagine sikit apa yang bakal dipelajari dekat UiTM Sri Iskandar nie. Masa minggu mesra siswa tu, rambut terpaksa dibotakkan plus kene pakai baju batik selama seminggu. Nampak sungguh tak handsome! Pakai baju batik bukan saiz kita memang a big no no okay! Rasa gelebeh memang tak syok!
Obsess dengan draping! Yang this one masa dekat UiTM Shah Alam, part 4!
Semester 1 dan 2 wajib belajar tentang art history ,basic art, fundamentals art dan sewaktu dengannya, kelas drawing, agama islam bagai, then on semester 3 student semua kene hadiri satu lagi sesi interview bagi memilih ‘field’ mana yang berkenan dihati. Time tu memang clear habis! Ooooo, macam nie ghupenya! 

Setiap student WAJIB kene pilih 1 department. Time tu memang gerenti la saya tak akan pilih department photo kan! Department yang available untuk dipilih time tu macam department fine art, seramik, fashion dan ade lagi yang lain. Bukan nak cakap department photo nie tak bagus, cuma it’s not me. Alhamdulillah, saya tekad untuk memilih department fashion sebab tiba-tiba hati tergerak untuk pilih bidang nie. Kalau nak diikutkan, zaman kecik-kecik dulu memang minat giler pun. Kalau tak percaya cuba try baca this entry. Senior-senior yang ade time tu like Rizman, Wan Ruzaini , Zerry Zamry, bile tengok dieorang buat kerja dalam studio, rasa macam best. Studio fashion itu seakan-akan memanggil –manggil namaku…Sandra…Sandra……
Cuba cari dimana saya?
Masa sesi interview dengan lecturer-lecturer dari jabatan fesyen nie, rasa nervous sangat… excited pun ade  jugak sebab rasa macam confident dapat masuk department FASHION. Sebab apa saya rasa confident? Sebab dah buat preparation yang sehabis mungkin- sketches prepare banyak jugakla, pagi petang siang malam asyik duk melukis jer kerja! Apa yang saya buat nie semuanya untuk nak impress kan lecturer yang ada supaya saya dapat masuk jabatan. Time nie dapat lihat semua bertukus-lumus menghasilkan work yang terbaik, kalau tak buat bagus-bagus for sure lecturer-lecturer yang menilai tak hingin nak ambik masuk department kan? Kene bekerja keras sikit la.

Dapat tau je nama dah keluar, excited habis terus call mama sampai menangis! Call mama guna public phone sebab kedit habish! Menangis sebab rindu sebenarnya! Orang lalu lalang dekat area public phone ‘FSPU’ tu sume muka macam pelik. *Mamat nie dah kenape?  
Gambar tengah 'berlakon' tu masa saya part 4, UiTM Shah Alam....dalam bengkel sedang bekerja menyiapkan baju.
Time belajar tu sebenarnya susah jugak. Tak ada bende yang senang dalam dunia nie. Tapi, walau apa pun rintangan yang datang, tetap kene habiskan study. Bunyi course nie macam senang, kacang tanah kacang buncis….tapi tak sebenarnya. First time pegang machine jahit yang ada dalam bengkel tu, menggigil jugak. Untuk nak membiasakan diri dengan machine jahit industry nie, lecturer time tu suruh press or tekan je pedal kat bawah tu macam bawak kereta. Tak jahit apa pun, just tekan je pedal. Time tu paling takut nak jahit invisible zipper atau zip sorok. Asyik buat bende yang sama, lama-lama gerenti boleh jadi pro. Bagilah segala jenis zipper pun, pejam mata jer jahit! Kalau pejam mata jahit invisible zip tu, gerenti tangan kau berdarah! Tak baik cakap besar kan? Ok, insaf japs!

Dekat 3 tahun belajar di Sri Iskandar nie sebenarnya banyak mendewasakan saya. Ok, dipendekan cerita, perkara yang paling menggumbirakan saya ialah bila saya dapat masuk this competition called MIFA8 (2007). First time join competition then  terpilih memang excited habis sebab at least orang luar dapat lihat potential saya as a designer. 
Then, dari situlah bermulanya langkah saya untuk terus memperjuangkan minat saya dimata umum dan seterusnya saya mengambil peluang untuk sambung pengajian diperingkat Degree (UiTM Shah Alam) dan berakhir dengan jayanya, 'November 2010'. Saya bangga sebenarnya belajar dekat UiTM  sebab saya rasa tak semua dapat peluang nie. Peluang yang ada kalau disia-siakan nanti rugi, menangis tak sudah. Apa-apa pun UiTM the best! Terima kasih kerana sudi membaca hasil nukilan ini. World Peace!;-P

*Post 'terpanjang' buat penutup 2012

14 comments:

Dewi, Her Name said...

May 2013 will color you with success and bliss. :)

Dewi, Her Name said...

May 2013 will color you with success and bliss. :)

awEEN said...

eh. u 1 batch gan biha n riz x from sabah..klu ye maybe kite same batch kt uitm perak..tp i dak account hehehe..

sYiRa LoKMaN said...

tlg design baju kawin sayaaa :P hehee

sYiRa LoKMaN said...

tlg design baju kawin sayaaa :P hehee

Schajar McFlurry said...

The adventure that we had through life is the one that raised us up to this level now. Congratulations on all the achievement that you got! :)

Amanina said...

Gudluck

Asyik Izas said...

Sandra..I know Nadia Elisya..my batch kt Perak dulu..hihi

iKhRam said...

wow
kadang2 kita perlu kenal diri dan bakat yg kita ada..

macam saya
mmg dari kecik dsuka main cikgu2..
walaupun ada kawan2 yg lebih tua.. tp tetap nak jadi cikgu..

apa yg lebih penting
bersungguh2 dgn apa yg kita buat..

Annuar Mohammed Ali said...

i saw one of your illust dalam bengkel :D

Lizzie Yasmin said...

Nasib baik minat kan.. Terus jadi kerjaya. Ada orang jenis tak minat, tapi sebab nak nampak glamour teruskan jugak, Thewn hasil jadi tah pah pe.. huhuhu.. All the best WAN, doakan u success.

krunch2sa said...

kiranya incik sandra btuah sbab dh jelas ttg hala tuju sejak awal...i dont even know what i'm doing...

Rozuan Ismail said...

semoga u sentiasa success dalam dunia fesyen. harap satu hari nanti i dapat pakai pakaian yg u design

Din Annuar said...

A million thanks to you Sandra Azwan... May All your kindness just only mighty God can pay... you are the only senior,brother and friend who show me what is FASHION all about... its mean a Humanity,Sincierity and Responsibelity to society... the very hard time to me to survived in life , you come and give your hand to bring me up...thans to god give me chance to know who you are closely.. im feel so flattered to be part of your journey eventhow just a minor charector.... foor everyone infomation he is the people come and help me to undersand what is fashion and how to sketces the figure... form bottom of my heart sandra... thank you very much...