31.5.11

Salah guna terma ‘Haute Couture’

Salam satu Malaysia. Hello semua, kali ini saya ingin berkongsi dengan anda semua article terbaru dari  Fashion Guru|Mr. Faizal Hamid yang memperkatakan tentang isu ‘Haute-Couture’. Bagi anda semua yang berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang isu hasil kupasan Faizal Hamid ini, bolehlah baca disini.Jangan lupa untuk membeli majalah GLAM|June 2011.
The moment when it all begins to take shape: The muslin Toile-This one by Ungaro.

text by Faizal Hamid via GLAM|retorik

Ketika ini, ‘haute couture’ mungkin terma fesyen yang paling disalah guna pakai. Maksud asalnya kini sering kali diambil mudah hinggakan supermarket pun boleh menyebutnya dalam mempromosi pakaian jualan mereka. Ini membuatkan interpretasi couture masa kini dilihat sebagai tidak semestinya hand-sewn atau high-fashion- walhalnya dalam erti sebenarnya begitu bertentangan sekali.


Masa remaja saya, majalah fesyen menjadi peneman setia. Tidak pernah gagal menatap Vogue setiap bulan, saya teringatkan sebuah isu September, edisi Amerika dengan Linda Evanglista di muka depan. Masih saya ingat foto-foto dalamnya yang penuh fantasi dengan paparan couture indah, hebat pembuatan dan mutu.
Pada saya, haute couture adalah mengenai construction. Oleh itu, saya cukup menghargai semua kerja tangan yang halus serta teliti dan segenap proses penghasilan perincian pakaian couture-baik seni sulaman ataupun draping. I would love to be able to afford luxury of creating couture, but you can do so much before raising the price astronomically.


Bila kita memperkatakan tentang technicalities of construction, hanya couture sahaja yang boleh membuatkan anda muncul dramatic, mungkin kelihatan agak berat tetapi apabila bergerak, anda akan rasa ringan seperti tidak memakai apa-apa. Ajaib bukan? Ini bukan luar biasa menerusi teknik couture yang tepat dan teliti.Pereka fesyen yang menjadi inspirasi kepada saya adalah Elsa Schiaparelli. Saya kagum pada rekaannya yang radikal di era 30-an. Karl Lagerfeld juga salah seorang couturier yang saya gemari berdasarkan kerjayanya yang prolific serta evergreen. Lagerfelf mengaplikasikan teknik-teknik couture yang sedia ada dengan mengolahnya dalam gaya kontemporari.


Cristobal Balenciaga pula pada pandangan saya, pereka yang paling besar pengaruhnya dalam fesyen. Dia begitu terperinci dalam aspek konstruksi reka bentuk koleksi pakaian serta memberikan penekanan pada streamlines shapes. Rekaan Balenciaga sedikit theatrical tetapi itulah yang menjadikannya genius. Tidak keterlaluan jikalau saya katakan, dialah yang mengubah aliran fesyen menjadi apa yang kita lihat hari ini.

As for me, I always design clothes to be worn. Idea saya untuk berkarya datang dari pelbagai inspirasi, mungkin daripada karya seni,filem, muzik, fesyen jalanan, budaya serta apa jua yang berlaku di sekeliling. Fesyen sepatutnya menjadikan kita lebih ceria apabila memakainya, ia perlu wearable walaupun avant-garde. Jika ia tidak boleh dipakai, baju tersebut jatuh dalam kategori kostum.


Anda pasti telah menonton dokumentari Valentino dalam The last Emperor bukan? Ia cukup memberi inspirasi kepada saya, menyuntik motivasi untuk terus gigih dalam industri ini. Saya tidak fikir ramai di luar sana faham akan kepayahan yang harus ditempuhi oleh seseorang pereka untuk mengecap kejayaan. Ramai yang ingat segala-galanya cuma mengenai glamor dan keseronokan padahalnya ia sebenarnya lebih dari itu.

Pada saya, couture secara ringkasnya adalah mengenai customsation- the ability to get things that specifically fit your body. Siapa yang tidak mahu memiliki adi busana mewah yang dihasilkan eksklusif mengikut potongan badan kita?Tetapi melihatkan industri kita sekarang, ramai pula berpendapat yang untuk kekal relevan, couture perlu kerap diadaptasikan ke dalam ready–to-wear.


FAIZAL HAMID
Perunding fesyen berkelulusan MA in Environmental Arts (Fashion) dari Syracuse University, New York. Pensyarah di Jabatan Fesyen, UiTM Shah Alam. Penulis fesyen bebas, berpengalaman bekerja di New York dan Paris, di bawah penyeliaan pereka antarabangsa.

30.5.11

(part 1) memori.....

Gambar saya ketika berumur 1 Tahun 3 Bulan! ..for more pic. masa tecik-tecik lulu, telik cini!

Tak berapa nak ingat tahun bila gambar nie diambil ( atas meja saya di Studio-Part 5). Tapi, yang pasti waktu nie time buat Diploma di Uitm Sri Iskandar, Perak! Banyak sungguh kenangan yang tak boleh dilupakan sewaktu belajar dekat sana! Kelihatan telefon bimbit Nokia zaman dahulu kala!

Gambar ini bersama sepupu-sepipi dan anak buah! Uncle Sandra pakai jaket kala merah dan Julian muka macam bapak orang!

Masquerade Party! Tahun 2006-07 kot! Time nie muka macam hantu!

MIFA 8, 2007 finalist! Rindu bangat sama kamu semua! lol

Retro Night! 2004-05.....tak berapa nak pasti! Look at me( Sandra in the middle) Gaya Retro Compang-camping! Time nie Zaman baru masuk Uitm, Fashion night buat dekat Cameron Highland!

Eh, Lindsay Lohan ke tu?

Gambar nie tahun 2008! Sekarang dah ok sikit..hehe

With Mr. Faizal Hamid ( my big boss) 2008
© Sandra Azwan| Life with Sandra

P/s: Kepada anda semua yang rajin untuk tinggalkan komen tu, terima kasih banyak2 yer! Nantikan kemunculan komen Sandra Azwan di Blog ANDA! hehehe...;-)


ATTENTION!

Special contest dari saya, 'Malaysia's Next Top Female Blogger 2011' masih terbuka. Ini merupakan peluang untuk anda menerima sesuatu dari saya! hehe. Untuk maklumat lanjut, boleh click details disini. Setakat ini penyertaan yang diterima cukup menggalakkan sekali. Jumlah terkini yang menyertai ialah 75 penyertaan! Dalam waktu terdekat ini, saya akan buat satu 'list khas' untuk semua yang terlibat! Feel free to Join NOW! Thank you.

29.5.11

toile garçon

More pictures will be uploaded soon! Model: Julien Hakym  
Feel free to watch Video Teaser for toile garçon!

27.5.11

Play it Rough!

It's a mad, mad, mad, mad month!

Sandra Azwan sits in the dark.


Trapped in the NET!


Wanna wrestle? ;-P

24.5.11

Dolled Up

Doll face! Cute, Clean & Clear! Let me ask you somethin'.....
When people call you 'doll face' does it mean your face is flawless/cute macam patung, or somethin' else? (for girls only!)
 Jil Sander Eyewear Spring/Summer 2011 women's advertisements via CQC

23.5.11

Crazy Mad Shoes!

Hello lovely readers/bloggers! Just a quick post for today....huhu.
Would you wear these CRAZY shoes out in public? My answer: Totally!





This is great! My fave!  © Asher Levine
P/s: Which one of these 'Crazy Shoes' do you guys like the most?

20.5.11

Savage Beauty

No poem No sonnet No words, could possibly describe the love I feel for these! Enjoy! Pictures are taken from the book: Savage Beauty| Alexander McQueen
Hologram book cover! Stunning! First impression..... pun sudah hebat!


"There is no way back for me now. I am going to take you on journeys you've never dreamed were possible." Plato's Atlantis, Spring/Summer 2010

"People find my things sometimes aggressive. I see it as romantic, dealing with a dark side of personality." 
The horn of Plenty, Autumn/Winter 2009/10. Dress of black synthetic; corset of black leather and silver metal. Platform Boots, black leather.

Romantic Exotism! Dress, Scanners, Autumn/Winter 2003-04. Brown and gold silk/cotton threads embroidered with gold metal sequins.

Shoes, Autumn/Winter 2010/11 Nylon composite painted silver and cream leather embroidered in silver thread. Dress, gray and white printed silk.

Dress and glove of printed silk; underskirt of duck feathers painted gold. Shoe, Nylon composite painted gold, plastic beads, and gemstones. Autumn/Winter 2010-11

"I find beauty in the grotesque, like most artists. I have to force people to look at things." Dress, gray and white printed silk, Autumn/Winter 2010-11

"For me, what I do is an artistic expression which is channeled through me. Fashion is just the medium."
"Jellyfish" Spring/Summer 2010. Dress and leggings embroidered with iridescent enamel paillettes .  "Jellyfish Armadillo" boot, Resin with iridescent enamel paillettes.
Alexander McQueen|Fashion Legend

P/s: Believe it or not, all of the dresses were photographed on real models and then digitally altered so the images you see here appear like mannequins!

19.5.11

Men In Red!

Forget expensive jewellery, chocolates and flowers, guys. If you want to attract the opposite sex, try adding red to your daily wardrobe! So, do you agree with me? When I look at this picture, it reminds me of the song, "10 budak hitam" LOL. Today I also learnt that 'OMG' stands for Orang Minyak Gay! Bet you didn't know that.haha
Wearing somethin’ in red makes men more attractive to women, research claims! For more amazing pictures (Orang minyak in Red), check this out: Jóse Tió |dirección de arte. © Jóse Tió

P/s: Sorry, gambar ini seksi!

18.5.11

Sandra Azwan Versi Lukisan!

What more can I say?...it just blew me away!! by FaLiaa.

17.5.11

Proenza Schouler A/W 2011/12

Such a perfect earth-colored tones & grown up color combo!

Taken as a whole, it looks beautifully thought-out, artistically coloured & imaginatively fabricated. Red, blue,black......

Steal the look! Classy and Super-Refined style.Superb!
Photos via CouteQueCoute.© Proenza Schouler 

16.5.11

Happy Teacher's Day!

Anda merupakan inspirasi untuk kami berjaya! Terima Kasih Cikgu! Feel free to share it!

P/s:Teaching is the profession that teaches all the other professions!

14.5.11

Be inspired!

Hello....nama saya Sandra Azwan! Feel free to check this out: Being versatile & fashionable is not enough?

Salam dan Hello semua…..Kali nie saya nak berkongsi pendapat dengan anda semua tentang ‘sumber inspirasi’ dan saya pasti, ramai diantara kita semua mempunyai ‘sumber rujukan’ yang tersendiri dan yang tidak ternilai harganya, sebagai contoh, sekiranya anda merupakan seorang ibu/mama, pastinya anak-anak anda merupakan inspirasi atau pencetus idea baik dalam segala hal.

 "I like to think of myself as a plastic surgeon with a knife." Alexander McQueen

Tidak kurang juga dengan sesetengah blogger yang menggunakan ‘ikon’ mereka atau lebih kepada pembakar semangat untuk meneruskan perjuangan bergelar blogger! Bagi saya sendiri, tidak salah sekiranya kita mengambil tapi bukan meniru idea dari mana-mana 'sumber', dan harus diingat bahawa kita sepatutnya mengolah dan menggunakan kepandaian yang ada untuk menjadikan cerita @ idea itu tadi menjadi milik kita. Play with your imagination!

Plato's Atlantis, Spring/Summer 2010. "This collection (from Alexander McQueen) predicted a future in which the ice cap would melt...the waters would rise and......life on earth would have to evolve in order to live beneath the sea once more or perish.......Humanity[would] go back to the place from whence it came." This amazing picture from the book: Alexander McQueen|Savage Beauty. More pictures will be uploaded soon! U will be amazed!

Kewujudan dunia blog ini dilihat lebih kearah ‘perkongsian’ maklumat, pengalaman dan bermacam-macam lagi. Dengan kewujudan blog yang pelbagai ‘genre’ , saya melihat ianya merupakan satu persaingan/perkongsian yang sihat dan merupakan part-time job yang sungguh menghiburkan! Sebagai seorang pereka fesyen, saya sememangnya memerlukan banyak maklumat tentang dunia ‘fashion’ dan ianya merupakan perkara yang memang tidak dapat disangkal lagi. Bermain dengan idea merupakan perkara yang tersangat menyegarkan dan mungkin juga membosankan bagi sesetengah mereka yang lebih gemar menyarungkan ‘cat suit’ a.k.a copycat!

Oklah, berkaitan dengan MNTFB 2011, (JOIN NOW!!) ramai yang bertanyakan kepada saya bila tarikh tamat contest ini. Jawapannya ialah, saya sendiri tidak pasti lagi kerana saya memerlukan sekurang-kurangnya 100 blogger wanita atau lebih untuk menyertainya. Sekiranya target saya untuk contest ini berjaya, saya akan maklumkan kepada anda semua dengan secepat yang mungkin. Bagi  blogger wanita yang berminat, banyak lagi masa untuk menyertai contest ini dan anda semua tidak perlu risau. Apa yang paling penting disini ialah, keberanian anda untuk menyuarakan pendapat  yang tersendiri sebagai seorang blogger wanita di Malaysia dan sekiranya luahan hati anda itu menarik, tersendiri, mempunyai sudut pandang yang berbeza, anda mungkin bakal dinobatkan sebagai Malaysia’s Next Top Female Blogger 2011, special contest anjuran saya ini. Siapakah yang bakal tersenarai diantara TOP 30 finalist?

Disini juga saya ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada blogger-blogger ‘Handsome’ : Nazim Nasri, Citer Jo, Azrul Azmi dan Rozuan Ismail yang sudi untuk promote contest ini buat tatapan followers/pembaca blog mereka.Nanti kita buat segmen khas untuk blogger lelaki pulak! Ok tak? Selamat mencuba dan semoga berjaya! Terima Kasih semua.

Your imagination is your preview of life's coming attractions. Albert Einstein