7.5.11

Please don't use content or photos without my permission!

Don't push my buttons! Via Tina Sofea

Hello semua. Apakah tindakan yang akan anda lakukan sekiranya gambar/hak milik anda digunakan oleh pihak-pihak tertentu tanpa sebarang persetujuan dari pihak anda? Untuk pengetahuan semua, saya berasa sedih, terkilan dan terkejut kerana pihak 'mereka' menggunakan gambar hak milik saya dengan sesuka hati! Disini saya ingin mengucapkan terima kasih kepada blogger, Tina Sofea yang menyedari hal ini lantas memaklumkan kepada saya. Apabila saya melihat rekaan saya (Future Hybrid) bersama top-top model Malaysia dijadikan banner untuk pasaraya tersebut without my permission, ini merupakan satu pencabulan yang serius! Bukan untuk bersikap bongkak dan riak, sememangnya rekaan saya tidak sesuai diletakkan disitu bersebelahan dengan baju kanak-kanak dan baju sekolah. It's pretty amusing la!

Untuk pengetahuan semua, saya telah menerangkan secara jelas dan ringkas! -sila lihat sidebar blog ini|Copyright:Please don't use my photos without my permission.Thank you! Bukan setakat tak paham, ini secara tidak langsung mengambil kesempatan!Lord!

Saya tidak mempunyai sebarang perjanjian dengan pasaraya tersebut tetapi persoalannya ialah keberanian mereka untuk menggunakan gambar itu untuk dijadikan banner memang Super duper tidak masuk dek akal! Katakanlah, pihak mereka letakkan credit/mention|link blog Sandra disitu, ini tetap salah! Rasa kelakar pun ade, seronok+ sedih pun ade, dunia sekarang sudah gila! Untuk pengetahuan semua, saya telah memaklumkan hal ini kepada individu-individu tertentu yang arif tentang hal-hal sedemikina rupa dan sedikit perbincangan telah dijalankan kerana perkara ini dilihat bukan main-main, and of course, I will definitely take some serious action against this!

Via Tina Sofea, Part 2!

P/s: Blogger2 dari Sabah atau sesiapa sahaja dari Sabah yang menyedari hal ini, saya memerlukan sedikit info tentang lokasi/alamat Borneo Ria Enterprise. Thanks for your help!

43 comments:

kakchik@ella said...

Pasaraya Giant did that to u?? Owhhh .. dat's very bad. mana leh buat gitu. U shld take necesary action to protect your right. Kc sokong sandra.

Aku Ibu Muda said...

huhu..ni kes besar la dear...do sumthing!

Nazim Nasri said...

sue them lah u. okay?

Aisya J said...

poor you :/ hope you've report this already :)

Kashikaariri said...

giant tuh. heish. then u really need to do sometin laa..

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

yeah! kes besar! mne buleh sesuke hati dorang je nak amek.. mcm hak dorg je.. haipp!

Miza Yusof said...

masalah besar ni. kena ambil tindakan. hak kita dicabuli untuk kepentingan mereka.

Farah Azurah said...

ok,banyak kan berdoa ..mintak petunjuk dari allah untuk bgi jalan yg terbaik untuk selesaikan maslah ni ...mereka ni pon satu hal,sesuka hati jer ..mungkin die fikir abg xkan taw kott ..sebb kat SABAH kan ...^_^

nabila azmi said...

waa..sampai sabah bah....
hebatlah sandra ni..=)..

yup..hak milik kita kene jage an..nak gune boleh tpi mintak izin la kan=)

I blog said...

bole x giant ni...aiyoyoyoooo...

n u r f a r h a n a h said...

aiyooo...x sesuai lngsng!ape la dorg ni~

ika~~ said...

u need to teach them a lesson then!
baju fesyen?watdefish..there's no such fashion in giant!heh.

murnimahyum said...

u can sue them...

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

OMG! one word for you Sandra.. SUE!!!

Nowa Buddin said...

dah lar letak dekat public. adoii.

Rozuan Ismail said...

itu copyright u.u berhak untuk iklan tuh,better you sue them.

Cik Khairyyna :) said...

x baek amek yang hak orang. ish2..
lain laa kalu mintak izin dlo. xpe jugak. hmm..

CutieIntan said...

OMG...sandra u have to stand for your rite...Kalau u buat copyright u boleh saman jer dorang...tak patut sungguh buat u macam tu..tak hormat hak orang lansung

Are-Gya said...

sgt berani ini shopping..!!!

Epal Hirata said...

SA sue je la...
copyright tu kn..
kalau nk selamat y not u letak ur watermark kat every gambar yg u post
kat blog ke fb ke..

Whitey Mommy said...

sandra...boleh sue ni... huhu...

d.e.e.n.a.YAYA said...

mane boley amek sesuka aty jewk...aishh...wat tindakan cepat sandra..

Reen Rostarizam said...

syarikat giant sepatutnya minta kebenaran, they can't just easily use other picture...teruk betul..dah lah tak minta permission..

Gades Merah Jambu said...

ish knp macam tu!!
jahatnya!
ish..
kesal dengan sikap manusia hari ni..
pikir keuntungan jer! >.<

kusiberjalan said...

peerggh!!! giler lah tak takut dosa ker mencuri hak oraang... ceh! manusia skang tau nak untung jer... -..-"

TinaSofea said...

u,pasaraya tu dkt seblah giant tu sbnrnye..i pun igtkn giant yg pakai..i ade gmbr terbaru yg u nak..syarikat persendirian yg menjual pakaian yg pakai gmbr u..bukn giant..nnt i g upload dkt fb and blog utk u tgk..klu nnt i balik selangor,shah alam,kite nk jumpe ke ape klu u nk amik soft copy ble je..sat eaa

GreenAppleKu.com said...

Seperti yang Sandra kata, ada rasa marah, ada rasa happy dan ada rasa kecewa.

Diharap masalah ini dapat di selesaikan segera. Be cool dear coz THE MALAYSIA NEXT TOP FEMALE BLOGGER IS COMING.... huhu..

Mama Kembar 3 said...

agreed, they have absolutely no right to do that. Sesuka hati je guna karya org without permission, ni kes kedekut tanak bayar royalti la nih. U should take legal action dear.

krunch2sa said...

they thought malaysia ni besor sgt smpai xde org bleh prasan ape yg dorg buat...

JohanPrinze said...

copyright laws la apa lagi! boleh samannn!!

cujen said...

gile ah...sebesar2 alam gambar tu... mmg tak patut hokey.

miszlullaby said...

No ethics!
Sue je syarikat tu.
bagus jugak ade rakan blog kan? =)

Farra Rosse Earhart said...

erk. adessss. sesuka hati je dia guna ur pict. haha. ades. sabar yeah :)

Penyair SenjA said...

mesti laaa marah kannnn?

ehhh sue jeeeee.....

IzariahzainaL said...

you may take legal acttion against them but i think alternative dispute settlement is a better option..coz like people said civil action is such a tedious process..

Lizzie Yasmin said...

pencabulan nie.. mesti kene tegas dlm hal2 mcm nie..
Dia ingat boleh suka2 jer amik pic org mcm nie..

SizZLing SuZai said...

seriously, SANGAT MELAMPAU berani die pampang besar2 plak tuh...yup, sandra u should take a SERIOUS ACTION!

Aman Ibrahim said...

omg~ x perasan Sandra punyer entry panas nih.. do something seriously.. they should think first and think twice..

May God help u Sandra =)

gangstarosie said...

boleh kenakan saman di tribunal pengguna. it remind me of this one too.

http://adlankhalidi.com/2011/04/my-wedding-cartoon-character-was-spotted-at-festival-pengantin-in-bangi/

gilastats said...

Nice blog...

CaDLyNN said...

sebesar tu die guna ...takpatut..
sue je diorg....

nur hidayah isa said...

suka suki dia jer guna gambar u ek..saman jangan tak saman...

Nurun said...

o...ptt cm penah dgr nama u. saya ada tgk design u dlm eh! @ intrend.
1st time sy dtg sini.
btw, buat report tak, tentang hal curi2 gambar ni?