30.10.10

Behind the scenes: .....with Oscar Munar!




Check this out! Oscar Munar /facekraft. More pictures will be added soon. For more information, contact Sandra Azwan. Location: Somewhere over the rainbow!

25.10.10

Koala with no lumpur!

Hello lovely readers and bloggers. A quick post for today was inspired by Koala Bear! I just received this lovely ‘patung’ koala bear with no baby on its back, straight from Australia. Thank you Kak Zura!

The first fact you should know about koalas is that they are NOT bears! but a marsupial. Koala bears or marsupials....I don't care!

In this photos: From left, (Apr 01, 1959) Sir Edward Hallstrom holding gently his Koala bear and Mrs. Franklin D. Roosevelt admires a mama koala carrying her cute and 'tembam' baby on her back. Imagine if people had to do that with their kids in real life! via life.com

Koala Bear fashion trend!! Would you dare to wear? That's all for today! Koala Bear Felted Merino Baby Booties via etsy.com, Swarovski Crystal Aussie Australian Koala Bear Pendant Necklace via ioffer.com , the rest via Google Images.

24.10.10

Christian Lacroix adorable sketches!

Crazy embellishments, full with glorious colour, its cut, and the details…… all of these explanations really showed in Christian Lacroix work of art/creations. For me, Christian lacroix (Lah – Kwah’) is one of the most inventive and admired fashion designers in the world. Well, we are not going to talk about Christian Lacroix in person, but it is about his adorable looking fashion figure. Looking at Christian Lacroix sketches made me realize that, it is very important for a designer to really understand, and know how to sketch and draw ‘fluently’ because, it will totally bring and shows your individuality inside out. Just like all of these fabulous computer-generated sketches by Christian Lacroix, I’m completely addicted to it and it looks extremely remarkable.

Personally, I’m in love with the way he do the sketch (rough and raw lookin’ sketches) and also the way he develops his own imagination and loves to live with it! According to this book ( Christian Lacroix On Fashion), the couturier stated that, like his favorite childhood toy for many years, there are those sets of cards divided into three (heads, body and legs) that can be endlessly interchanged, the history of fashion is an uncontrollable combination of different eras, in which the end of one can be seen in the shape of a sleeve, and the beginning of the next in the curve of a bodice.

As a child, from the age of six, he used to love drawing each one of these changes, building up big historical friezes. As well as including representations of the costume of every decade from the 17th century to the present day or from different regions, he wanted to note down and pinpoint every changed in fashion, however tiny. It looks like Christian Lacroix never seemed to stop expanding this catalogue of comprehensive and playful details.This amazing understanding lies at the very heart of his design. Furthermore, fashion is a fascinating story that never ends, and Christian Lacroix is the most seductive of storytellers!


Love this one! So, what do you think?

22.10.10

20.10.10

Alyah: Kau bisu-MTV Media Screening

The one and only-Alyah. Via murai.com

Hello Malaysia! Saya berasa cukup berbesar hati sekali dapat bersama didalam menjayakan pembikinan klip video terbaru dari Alyah berjudul ‘Kau Bisu’. Klip video terbaru dari Alyah ini menampilkan bukan satu tetapi banyak kelainan dimana ia dapat dilihat dari segi konsep, mutu dan kualiti pembikinannya yang sememangnya terbaik. Bagi seseorang penyanyi itu , muzik video memainkan peranan yang sangat penting didalam mempromosikan karier mereka sebagai seorang penghibur. Tetapi, kebanyakan klip-klip video yang dihasilkan untuk seseorang penyanyi itu(di Malaysia) dilihat kebanyakannya sedikit membosankan dan tiada kelainan langsung. Adakah ini bermaksud kita kekurangan manusia-manusia yang kreatif? Ini secara tidak langsung membuatkan persada muzik tanah air sedikit hambar dan mengecewakan, kerana klip video yang dihasilkan tidak menunjukkan langsung kualiti dan mutu penghasilan yang baik (mungkin kerana budget yang sangat terkawal). Ramai juga penyanyi tanah air mengambil keputusan untuk menghasilkan klip video mereka di Indonesia yang ternyata cukup baik dan ‘so international’ sekali, baik dari segi pencahayaan, kesan bunyi, make-up dan lain-lain lagi.

Siap dapat nie lagi. Special thanks to Kak Yana and Alyah!

With Bosco! Bukan main lagi 'head piece' die!

Muzik video terbaru dari penyanyi bersuara lantang ini ternyata cukup memberangsangkan sekali dan menjanjikan kelainan yang padu. Apa yang penting sekali ialah segala-galanya ‘made in Malaysia’. Saya berasa cukup berbangga sekali apabila menonton untuk kali pertama
(disidang media ini) video muzik berjudul ‘Kau Bisu’ arahan Ghaz. Ternyata kita juga mampu untuk menyaingi klip-klip video penyanyi (diluar negara) yang sememangnya tak boleh nak cakap apa. Kelainan yang dibawakan oleh Alyah ini ternyata membuahkan hasil dan diharap para peminat industri muzik tanah air dapat menerima dengan hati yang terbuka diatas penghasilan muzik video terbaru ini. Cukup-cukuplah dengan fikiran-fikiran negatif berbaur sendat yang dilemparkan kerana ia sedikit pun tidak akan dapat mencalar kredibiliti Alyah sebagai seorang penyanyi yang cukup besar sekali bakatnya. Diharap dengan cetusan fenomena terbaru dari Alyah ini akan membuatkan industri muzik tanah air akan lebih happening lagi.

Siap ade 'fashion show' lagi! Dalam gambar nie, collection Hafiz Sabran ( black jacket) in red,black and silver! In violet tu, mine la...

Sesi soal jawab!! Pihak media yang datang macam senyap je....??

Cetusan idea unik dan berkonsepkan ‘fashion-music-forward’ dilihat menjadi nadi utama pembentukan imej dan gaya yang diketengahkan oleh Alyah sekarang. Bukan hanya berinspirasikan cetusan konsep futuristik, tetapi ia lebih menjerumus kepada olahan gaya gabungan diantara fesyen dan muzik. Ramai juga yang berpendapat bahawa imej yang dibawakan oleh Alyah ini ada mempunyai persamaan dengan artis barat yang dilihat jauh lebih advance. Tidak salah sekiranya kita berimaginasi dan mencari sumber inspirasi untuk memecahkan tradisi dengan cara dan pembawakan yang berteraskan gaya dan cara tersendiri. Ini juga bukan bermakna menceduk idea atau konsep yang sedia ada, tetapi ia lebih memfokuskan kepada apa lagi yang boleh kita perbaharui dan perbaiki ( terutama sekali bagi artis-artis di Malaysia), dan pada masa yang sama, mencipta satu ‘mood’ yang saling melengkapi diantara satu sama lain. Diharapkan agar penghasilan ‘mood’ yang ternyata berpaksikan impak positif ini akan membuka satu lembaran baru didalam arena industri muzik di Malaysia amnya, dan semestinya akan sentiasa menjamin kedudukan, taraf dan kredibiliti seseorang penyanyi/penggiat muzik tanah air, kearah yang lebih cerah dan membanggakan. Sekian

Behind the scenes: Kau Bisu by Alyah(click)

From left: Alif Fadli, Hafiz Sabran, Tengku Shahmi, Sandra Azwan, Alyah, Omar K, and Ghaz. Via murai.com/Location: Red Box-The gardens

18.10.10

Oscar Munar






*Photos courtesy of Oscar Munar

P/s: Oscar Munar ( London, Spain and Scotland based photographer) is coming to Malaysia and planning to do a photo shoot in my creations. Special thanks to Shahnaz Bahar (Facekraft) for this opportunity. It will be great! I am super excited to see the result.

Crazy in love!

I'm in love with this one! He's such a baby! Lanvin sneakers via coute que coute

Love at first sight! From left: DIET BUTCHER SLIM SKIN Sneakers and Oak sneakers.

Adorable lookin' sneakers! Lanvin sneakers via coute que coute

16.10.10

Perempuan berkaki jenjang dan short skirt

Terdapat pelbagai jenis short skirt dengan bermacam trend dipasaran hari ini. Tetapi, adakah anda bijak untuk menyarungkannya atau ianya mengundang padah? Untuk wanita bertudung, tidak salah sekiranya anda kepingin benar mahu memakai short skirt, tetapi, perlulah dengan gaya yang betul agar anda kelihatan seperti seorang wanita muslimah moden yang trendy dan bijak bergaya. Dewasa kini, wanita-wanita bertudung dilihat sungguh bergaya sekali dan look mereka versatile bangat. Tidak jemu mata yang memandang (tolehan 360°) sehinggakan wanita-wanita yang tidak mengenakan tudung mengambil peluang untuk mencuba gaya yang dikenakan oleh perempuan bertudung itu tadi. Tetapi, sekali lagi harus di ingat, apabila anda mahu menyarungkan short skirt, mungkin dengan skinny jeans atau legging, perlulah bersesuaian dengan jiwa dan sanubari anda. Jika anda tidak mampu untuk carry the look, anda tidak perlu risau kerana ramai wanita-wanita diluar sana yang sememangnya 'anti skirt pendek' dek kerana mempunyai tanggapan kaki mereka besar, walhal anda sememangnya kurus! Bagi mereka yang kelihatan seperti persis model atau apa-apa sahaja, skirt pendek sememangnya merupakan satu item wajib pakai! Secara peribadi, saya suka melihat wanita in short skirt dipakai bersama belt bergancu- dimana skirt pendek itu tadi tidaklah terlalu/terlampau pendek sehingga menampakkan apa yang tidak sepatutnya dan tidaklah terlalu panjang atau dengan kata lain, length of the skirt-just nice! Bagi wanita-wanita diluar sana yang berkaki jenjang, gayakan short skirt anda dengan gaya dan padanan yang betul agar anda akan kelihatan lebih cantik dan bukannya mengundang tawa dan padah. Images via fashiongonerogue/coute que coute.

15.10.10

It hurts my eyes!

Charlotte di Calypso by Miles Aldridge for Vogue Italia October 2010

Emma Maclaren by Thierry Le Gouès for Marie Claire Italia

PAULINE BORCA SPRING/SUMMER 2011 COLLECTION LOOKBOOK . Images via coute que coute/fashiongonerogue

13.10.10

Too short notice!

Hello readers, fyi, I’m currently workin’ on a new collection, it’s a collaboration kind of work and I’m hoping that it will bring a whole new dimension towards my life. For the past few days, like always, I just locked myself in my work room and without any distraction, my first week of work – complete! Totally exhausted and guilt free!! For the next few days, it will be completely full of activity and there is nothing on earth can stop me from working like crazy. Let us pray to god that I will be strong enough to do whatever it takes in realizing my dreams and my passion for fashion. Ok, bagaimana pula dengan anda?

p/s: I'm sorry for any inconvenience this short notice will cause. LOL

10.10.10

Spring/Summer 2011 Trend Alert: Black and White



COMME DES GARÇONS SPRING/SUMMER 2011 WOMEN’S COLLECTION © by Comme des Garçons

VIKTOR & ROLF SPRING/SUMMER 2011 © by V&R

CHANEL SPRING/SUMMER 2011 © by Chanel

BCBG MAX AZRIA SPRING/SUMMER 2011 © by Style

ANN DEMEULEMEESTER SPRING/SUMMER 2011 © by Ann Demeulemeester

8.10.10

The others

Nuansa hitam bermain garis-garis halus net bikin look tampak gerun. Olahan gaya 'distort' buat mereka tertoleh lama.

Sentuhan ‘black drama’ ternyata bikin crowd mengilai panjang. Taringku bisa menusuk jiwa tersemat dikalbu sang pria.

Rentetan kisah 'horror' di segenap pelusuk dunia menjadi bualan mimpiku. Ah, mengapa ia sekadar mainan tidurku! Masakan aku mampu “Make it alive!”

Carik-carik net penambah ‘mood’ buat penampilan tampak seram. Biarkan aku terleka seketika di dalam sentuhan ‘Black Magic’ penuh dramatik!

‘Supernatural’ dalam ilham fashionista membuatkan aku tampak extreme luar biasa. Oh, aku terlupa! Kejutkan aku dari mainan dramatic magis ini!

Mengapa perlu sembunyikan perasaan antidote yang tak berpigmentasikan ‘blurry’ kelam ego. Aku hanya membiaskan warna-warna ‘dark side’ of the anger.

Bayang-bayang berpaksikan getaran jiwaku yang berombak, mengalun kencang. Lepaskan aku dari belenggu ‘cocoon’ bertompok hitam.

Penglipur lara kegelapan buat tidurku resah. Rasukan mimpi ganjil mentransformasikan pesona ghairah ini.


Pandangan halus meninggalkan jejak pesona paling asyik. Bisikan suara hatiku, buat ku rebah didada malam.


Di malam hari, bayangan mimpi menari kecil dibenakku. Adakah ini realiti? Aku tertawa……
Model: Julien Hakym, Styling and concept: Sandra Azwan © Life with Sandra 2010. All rights reserved.