30.8.10

Sandra Azwan dan Hari Raya

Comb, glass beads and horn, 2nd half 19th century / Collection Fashion Museum Province of Antwerp (MoMu) and Pair of mittens, Chantilly lace, Geraardsbergen, 2nd part 19th century / Collection Fashion Museum Province of Antwerp (MoMu) via Coute Que Coute website.On dummy-Fatimah Songket, RM800. Beaded Cuff Bracelet via Ten Thousand Villages.

Salam and hello my lovely readers. First of all, I would love to say ‘thank you’ from the bottom of my heart for always keep on viewing my blog page without having this kind of ‘wasting your time’ feelings, and at the same time for commenting on my blog post. It’s an honored for me to read all of your lovely comments because it means a lot to me. For the past few days, I only update my blog by posting pictures with a simple write-up. Well, the thing is, I don’t have time to really concentrate on what I’m going to share with all of you in my blog page. Fyi, in ‘life with Sandra’, it’s not just about keep on posting my greatest possession in life, but it is more to choosing and writing the right contents and also what makes it special before you read it. Not to be missed, to all of my international bloggers and readers thank you for your support and I do appreciate it.

Frida Gustavsson by Andreas Sjodin for Vogue Nippon June 2010 and Tanya Dziahileva by Danil Golovkin for Harper’s Bazaar Russia July 2010 via fashion gone rogue. Black & Crimson Bead Necklace and Agate Treasures Cuff Bracelet via Ten Thousand Villages.

Talking about ‘Raya’ and all the sweet memories when I was a little boy a.k.a kanak-kanak, sungguh mencuit hati dan perasaan! There are lots of unexpected things happen unexpectedly to me while celebrating Hari Raya together with my friends and family members. Waktu ketika bersahur dan juga apabila kami sedang berbuka puasa bersama keluarga dan sanak-saudara sentiasa bermain dilubuk fikiran. Kalau nak diikutkan, terlalu banyak perkara yang saya ingin berkongsi bersama-sama anda semua, tetapi saya pasti anda tentu akan berasa bosan! Well, the same old things la…..hehehe. Oh, dikesempatan ini juga saya ingin mengucapkan Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-53 buat seluruh warganegara Malaysia. Merdeka, merdeka, merdeka! Oklah, berbalik kepada perbincangan kita sebentar tadi, siapa yang tidak berasa gembira tatkala Hari Raya menjelma melainkan anda terpaksa bekerja dipagi hari raya atau yang berada diperantauan dan sebagainya. Cukup menyedihkan sekali tatkala mendengar lagu air mata syawal nyanyian Dato’ Siti Nurhaliza yang kedengaran sayu sekali. Oh lord! Anda mungkin berasa sedih tetapi apakan daya, just deal with it and tabahkan hati.

Baju kurung bercorak polka dot black and white? Alana Zimmer by Txema Yeste for Marie Claire Italia August 2010 via fashion copious. Bicycle Chain Bracelet, Embossed Silver Cuff Bracelet, Brass Disk Pendant Necklace, Made in Nepal © Ten Thousand Villages.

Untuk pengetahuan anda, ramai juga yang bertanyakan pendapat saya menerusi email, what’s in and what’s out for Raya 2010 untuk kali ini. Fyi, tiada yang in and out dihari raya, apa yang penting sekali ialah let us move forward! Berfesyen dihari raya merupakan ekspresi dalam diri anda untuk kelihatan cantik, bergaya, kacak and also what makes u look hot! (satu cadangan: Pakai persalinan berwarna merah menyala!) Tiada halangan yang terperinci untuk anda ikuti. Anda bebas untuk mengenakan persalinan-persalinan baru yang mungkin bercorak bunga pelbagai warna atau senada, corak geometri, sentuhan manik-manik halus beserta batu kristal sedempak, olahan pelbagai jenis kain lace dan pelbagai lagi. Bagi lelaki pula, berbaju melayu dengan pelbagai panggilan ( cekak musang, teluk belanga, musang berjanggut? ooops, silap) atau mungkin berjubah sudah cukup untuk anda kelihatan segak bergaya persis orang-orang melayu lama yang tidak sampai setengah hari. (riwayat hidup baju melayu dihari raya) Ramai diantara kita (lelaki) yang gemarkan persalinan lengkap bersamping bak pahlawan melayu lama. Sungguh versatile dan tampak authentic sekali. Salute!

Bagaimana pula dengan pilihan hati saya untuk bergaya dipagi syawal? Cukuplah sekadar menyarungkan hanya top (baju melayu cekak musang. Musang sememangnya cukup popular sekali: cekak musang, musang pulut, musang berjanggut, musang berantai?) beserta jeans ZARA atau mungkin berjubah hitam. Masih segar diingatan saya ketika bershopping mencari baju raya bersama family ( sewaktu kecil). Mama ada membelikan saya sepasang baju melayu bercorak ‘snake skin’ berwarna hijau. So Alexander McQueen Spring/Summer 2010! Mungkin ketika itu corak ‘snake skin’ kelihatan begitu drastic sekali buat penampilan saya membuatkan pandangan orang ramai saling tak tumpah! Mana tidaknya, saya dan adik (Julian Hakim) memakai persalinan yang sama. Cukup mengujakan sekali!

p/s: Pejam celik-pejam celik, RAYA!!!

26 comments:

eqbalzack said...

takde design utk makcik kiah kat kampung ke sandra...hehe

Black_roses92 said...

amboi..tak sabar raya ek?? pejam celik..pejam celik.. RAYA! hehe..

meyh, laki kalau pakai baju melayu memang segak la.. kadang2 kalau ada yang over, dah macam pengantin baru..kan??

saya dah shopping complete set tuk raya.. hehe.. ;D

wanhairi said...

amacam saya nyer baju raya yg saya tnjk kt blog ok x??? huhu...

Nina Nurziana said...

cantiknya....

SANDRA AZWAN said...

to mr.eqbalzack: makcik kiah sekarang pun dah adcance...bende2 nie semua dieorg dah boleh terima..rasenyalah..hehehe

to black rose: oklah shooping awal2, nnt tak payah kelam-kabut nak beli-belah..;-)

to Wanhairi: ur baju raya bro...suke warne die...nice!

to NinaNurziana: thanks babe...;-)

Ct SoLeHa said...

cantik2..simple but nice

Nana Eddy said...

first time singgah sini. blog yang unik.. hehe

nebular said...

lama tak lawat blog wan ni........fesyen raya lah pulak n kreatif lak tu.

Hilda Milda™ said...

OMG, i love yr design. so gorgeous.

Tcr Ain said...

Feeling sad of leaving Ramadhan... Ada lagi ker tahun depan?

wanhairi said...

sandra: wat laa chtbox..hehehe.. sng nk blog walk...if u dont mind laa.. wink wink wink

SANDRA AZWAN said...

Chatbox? Sorry..not this time la
huhu.........

To all of my lovely readers:Just leave your comment and i will definitely check back( ur blog) ASAP. ;-)

Black_roses92 said...

haha..kalau saya yg dpt duit, mmg la best.. awk tuh dah keje.. ;P duit sendiri la.. t duit raya jgn lupa bagi.. hehe..

Calvin Ong said...

hello! nanged and visited! nice blog!

~Nur Zulaiha~ said...

red~~

i like it... :)

hamzah ian said...

raye dah??

Calvin Ong said...

thanks for the follow! followed you back too!

Black_roses92 said...

haha... banyak tuh.. ayah bank in duit pun xbanyak macam tuh aw.. ke ada orang nak bagi duit raya kt saya.. hahaa..

*mmg taw tu tipu jep.. sje nak main2.. ;'D

Black_roses92 said...

hehe..tak moh sedih2.. so, jangan la buat dorang sedih k.. bukan pe..tulis sebab terlintas je.. hehe..

ish..awak semua sedih..kalau tang post saya. tak de yang hepi.. hehe.. ;'D

SANDRA AZWAN said...

to black rose: kan...i selalu komen sedih2 kat your blog...hehehe, baru perasaan!

Afzainizam said...

.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•.
----==--Kami Mengucapkan---==----
Selamat Hari Kemerdekaan ke 53
'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•'
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com


Salam kunjungan salam ziarah….
Baju melayu aku dah beli dah taun ni ala-alan biru muda... tapi cari baju telok belangga tak mau pakai cekak musang taun ni.... kira ala-ala johorean lah nampaknya cam tu....

yup baju melayu ni jangan over sangat nanti memang nampak macam nak gi nikah aje karang....

Serah Alabi ♥ said...

Cool Blog

xx
http://serah-de-fashix.blogspot.com/

afiq said...

saya kelam kabut jer nak raya nih... haih..and yes.. pejam celik pejam celik.. dah RAYA.. homaigod

JLean said...

I'm back again.. =)

nys. said...

ouh no! y i tataw u designer? damm! i love it! acssry lawa kasi i okee. hee, i da follow back ur blog ;)

Mah@mahu said...

nice kain tu minat lah kalau buat baju laki tak leh ker??