14.8.10

Perihal gaya,lelaki dan imaginasi


Jaket kulit hitam high-neck by David Andersen.© by David Andersen

What’s wrong with some men? Why can’t they dress well? And why can’t they get their clothes to match? Hello….berkenaan dengan persoalan diatas, ramai golongan lelaki yang tidak mengambil peduli ataupun beranggapan bahawa ianya tiada kepentingan langsung didalam hidup mereka. Tetapi, harus diingat bahawa penampilan anda mencerminkan perwatakan anda yang sebenarnya. Anda sememangnya tidak mahu dicop ataupun dilabel sebagai seorang lelaki yang selekeh atau selebet, sebaliknya kepingin benar mahu dipuji handsome, smart and stylo. But ask a sophisticated woman why men don’t dress well and she will tell you matter-of-factly that man is lack of imagination and sense of style in fashion. Berkenaan dengan persoalan imaginasi, mungkin kerana terlalu taksub dengan imaginasi ‘terlarang’ sehinggakan kemampuan untuk berimaginasi tentang cara berpakaian sedikit terbantut.

Berkaca mata hitam pelengkap gaya dan pastinya membuatkan si gadis jadi tak keruan.© by Christoph Musiol

Jika dilihat dari situasi semasa, kebanyakan lelaki, tidak kira didalam apa jua saiz dan ketinggian mahu benar berdamping dengan wanita-wanita cantik lagi hot, tetapi anda harus berhati-hati kerana berkemungkinan besar anda akan di’reject’ tidak sampai 3 saat. Apa yang perlu anda lakukan ialah ‘cerminlah diri anda dahulu’ sebelum memulakan langkah untuk mencari si kekasih hati yang rata-ratanya sangat memilih. Pastikan ‘look’ anda benar-benar dapat mencairkan hati setiap yang memandang. Oh, tidak hanya pada ‘look’ sahaja, hati dan perasaan harus sebati dengan ‘look’ dan gaya yang anda tonjolkan. Jika tidak, semuanya akan menjadi sia-sia sahaja.


Versace Autumn/Winter 2010/11.© by Versace


Walk like an egyptian. Givenchy Spring/Summer 2010 sandals.© by Jak & Jil

Nuansa hitam merupakan pilihan warna ‘favorite’ bagi golongan lelaki kerana warna hitam dilihat mencerminkan keunggulan gaya yang ternyata timelessly elegant, classic and sexy! They’re guys who could go either way- they could do the right thing or they could do wrong-and indeed, sometimes both. So, it’s no wonder that most guys, who feel like outsiders, either socially or emotionally, start dressing in black at some point. Persalinan berwarna hitam menjadi pilihan ramai tidak kira wanita mahupun lelaki kerana ianya super ‘save’ untuk digayakan. Rona-rona warna terang pula selalunya memerlukan keberanian si pemakai untuk dipadankan dan ini juga bergantung kepada individu-individu itu sendiri didalam menentukan arah gaya dan imej yang dikehendaki. Jika anda bijak bermain dengan warna-warna terang, pastinya anda akan menjadi titik tumpu tatkala anda sedang berjalan mahupun ketika anda rancak ber’chit-chat’ bersama teman-teman. Pastikan anda ‘super’ bijak untuk bermain dengan warna kerana tentunya anda tidak mahu kelihatan seperti ‘multicolored clown’. It hurts my eyes!


Gabungan warna-warna terang menghasilkan 'fresh look' yang ternyata tidak jemu mata yang memandang.© by Gucci

Bagi kaum adam yang gila bershopping, mereka sanggup berhabis untuk kelihatan fashionable. Tetapi tidak ramai yang sanggup berhabis semata-mata kerana beberapa helai baju dan seluar yang berharga ribuan ringgit melainkan anda merupakan pewaris kepada tahta kerajaan pasir berdengung! Ada diantara kita yang berjaya untuk mengecapi kemewahan untuk berfesyen hasil usaha dan penat lelah selama ini bekerja. Kelompok ini sememangnya dilihat bijak bergaya dek kerana ilmu dan taste yang tersendiri. Mana mungkin untuk mereka membeli pakaian-pakaian yang tidak berkualiti (murah), sedangkan mereka mampu untuk shopping designers label. Status seseorang individu itu dilihat sebagai pemangkin kepada gaya hidupnya. Cukuplah sekadar membeli makanan dipasar malam. ZARA, Calvin Klien, Banana Republic, dan Gucci sedang menanti! Tidak salah sekiranya anda berpeluang mengecapi kemewahan didalam soal berpakaian tetapi, anda haruslah bijak untuk menentukan kepentingannya ataupun anda tidak memikirkanya langsung? Well, it’s up to you…..it’s your money anyway! Be a good spender.


SoPopular Spring/Summer 2011.© by SoPopular

Kebanyakan dari kite sememangnya merupakan pembeli yang berhemah dan selalunya membuat pantauan terlebih dahulu sebelum membeli sesuatu . Ini merupakan salah satu cara supaya kita tidak terbeli items yang mungkin dianggap membazir, sebaik sahaja tiba dirumah setelah selesai bershopping. Jika anda mempunyai ‘taste’ yang agak luar biasa, berkemungkinan besar baju yang dibeli dengan harga RM20.00 mungkin kelihatan expensive, dan pastikan anda mencabut label dibaju tersebut dengan serta –merta setibanya dirumah! Olahan imaginasi anda didalam soal berfesyen, tidak cukup sekiranya anda tidak melakukanya dengan sepenuh hati. The most important thing in here is, when you get dressed you want to make an impression – even if it’s not a good one. I’m not saying that you want to cause a problem, but plenty of guys want to make it clear they don’t entirely fit in. What I’m trying to say is, most men should be able to learn to get dressed in the morning with a little imagination. As simple as that!

© by Saverio Cardia

12 comments:

Black_roses92 said...

i like black.. mmg elegant and mewah..

Black_roses92 said...

thnks 4 it.. i love fashion.. and pernah nak jadi fashion designer.. also hve my own design.. tapi family tak bagi.. ;D

so, terima and teruskan je blaja.. nyway, thnks again.. i'll keep it up.. hehe..

nas said...

erm...
aku nie ske pakai baju2 yang black n sometimes ingin nak pakai spek hitam..nampak macho sket bro..ehehehhee
rambut pon pentg gak..ske rambut cacak2 gitu..anyway thx leave comment kat entri terbaru td :)

Afzainizam said...

♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•' ´¯)♥
♥♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸**¸.•'´¯)¸.•'´ ¯)♥♥
----==--Ramadan Mubarak---==----
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥♥♥*`'•.¸_)`'• .¸_)
♥(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•. ¸_)♥
Salam ramadan Al Mubarak..
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Ramadan bulan yg mulia..
Tertutup pintu-pintu neraka..Terbuka pintu-pintu syurga..Syaitan-syaitan dibelenggu.

sekarang lelaki nak nampak macho dan maskulin... bagus blog ni....

hans said...

tq sudi follow blog picisan aku tu yer
eh,ekau dulu belaja mana?

theblabber. said...

OMG!! I dig that glasses.

Alienor said...

love it !

MuseMono said...

"The most important thing in here is, when you get dressed you want to make an impression – even if it’s not a good one. I’m not saying that you want to cause a problem, but plenty of guys want to make it clear they don’t entirely fit in.

I'm so glad you mentioned this because not everybody wants to look sophisticated or try to look expensive. Some people are beyond that. That's why you have designers who created 'plasticky'stuff but still costs an arm and leg. Not because they try to look expensive but to give a statement. Sometimes ýou just want to poke fun at yourself because that keeps your life going on as well. I totally agree with what you posted. Good on you :-)

akufrazi said...

Mmm.. Black! Sometimes man look great in black! But so cliche.. I know black is elegant, 'macho' n so whatever.. For me i try to use multicolor in clothing.. Not in the same time!! Hee .. That will mke me like a clown.. Hee.. If i dont want myself to b highlighted, i prefer black! If u want urself to get noticed n shine under the spotlight wear non black!! Heee

Buck Syah said...

Awesome entry from an awesome up and coming designer... Just followed your blog!

Anonymous said...

I just added your website on my blogroll. I may come back later on to check out updates. Excellent information!

Shahrul Izzuwan said...

Nice info utk kami golongan lelaki.. Menarik gak topik ni.. =D Anyway,sy jemput tuan blog n semua yg ada kt sini,jom layan VIDEO2 sy bermain gitar akustik n menyanyi at YouTube.. Klu ada yg seksi tak pakai baju or cuma pakai boxer je tu maaf la.almaklum,record kt rumah n utk suka2 je tunjuk sedikit bakat.Tp suara x la sedap mana.hehe.. Klik link YouTube sy ni, http://www.youtube.com/shahrulizzuwan