8.7.08

Just be prepared....Sandra is back!

With my 'Diploma' in Fashion Design- Art & Design.

Hello....finally, impian aku untuk sambung belajar peringkat 'degree level' tercapai jugak akhirnya. Setelah menunggu sekian lamanya, akhirnya surat tawaran yang ditunggu-tunggu selama ini menjengah jugak mail box- back in my house. I'm feeling totally happy and at the same time I'm completely excited to continue back my study in this amazing and exciting field. Thank God for everything. Ini semua berkat doa mama aku yang tak putus-putus mendoakan kejayaan anaknya. ( Aku dah janji nak puasa satu hari dengan mama) Thanks a lot mum. I love you so much.
On my graduation day (masa nak terima Diploma) all of my family members were not there! I'm just alone. All of my friends time tu, dieorang datang bersama-sama dengan family masing-masing. Time tu boleh dikatakan aku nie macam 'sebatang kara' la...so sad. Tapi, nak buat macam mane kan? Time tu la family aku sibuk dengan bermacam-macam 'agenda' mereka yang tidak boleh nak dicancelkan. Aku pun satu, bagi information tentang benda nie last minute. Takpe la mama, Wan tersangat-sangat faham kalau mama ngan babah tak boleh nak datang. Aku ingat Julian datang sebagai wakil la represent my whole family members, time tu pulak Julian told me that he got this kind of 'last minute exam'! What? Ok, whatever.....


'Thanks a lot' Prof.

Masa keluar sahaja dari Dewan Sri Budiman tu, muka aku macam terasa something. Time tu rasa nak mengangis pun ada, nak termuntah pun ada, lapar pun ada. Tapi, bila dipikirkan balik...takpelah, dugaan. Dugaan datang tak mengira waktu dan tempat. Bila-bila masa dia nak datang, tu dia punya hal la kan? Yang penting, masa aku terima 'Degree' nanti ( InsyaAllah), all of my family members wajib datang. Aku akan buat sendiri kad invitation untuk dieorang - untuk sambut aku masa aku keluar sahaja dari Dewan Sri Budiman tu. ( dalam dewan tu hanya dibenarkan 2 orang je masuk) Kalau dieorang tak datang time tu, aku akan telan segulung ijazah yang baru sahaja aku terima tu bulat-bulat. Biarkan aku mati tercekik 'menatang' tu. Baru puas hati aku. Just kidding. Tak kan la aku nak buat macam tu kan? I'm not crazy. Aku still waras. Aku just seronok yang teramat sangat sebab dapat sambung degree.Hehehe.... so high school!
Mesti lepas nie bermacam-macam dugaan akan mendatang pulak.
Tak sabar pulak rasanya menjadi student balik selepas bekerja hampir setengah tahun( lama jugak kan?) At least, aku sudah bersedia menerima segala cabaran dan dugaan yang bakal menjengah diri aku nie. Biasala kan, hidup sebagai student nie tak selalunya indah....... Kalau indah pun, semuanya tuhan yang 'kurniakan'.

With my lovely friends.

Yang penting, aku harap dapat belajar banyak lagi kat ShahAlam nie. Kalau dekat Sri Iskandar aku dapat belajar 'something new' harap-harapnya dekat ShahAlam nie 'something amazing' pulak la rasenya akan keluar dari diri aku nie. For my next collections, it's goin' to be a blast! You just have to wait for it........SANDRA by sandra azwan is back! Just be prepared..........
With love, Sandra.

5.7.08

Every little things is about to change.....Life with Sandra.


With my first creation "An African Savannah" back in 2005." I don't have respect for anyone who doesn't have talent and doesn't work for what they have."


Hello......when i recapture back my very own memory in the past few years, I've been blessed with so many interesting and amazing journey towards becoming what I've been fantasize since childhood. In order to succeed, you just have to follow your dreams and also you have to set up your very own goals. There is a lot of things that you can accomplish regarding on what you want in your life. 'I know what my strengths are more now that I did at another time of my life where I wouldn't have been able to see the other side'. Dreams do come true.
"Dreams pass into the reality of action. From the actions stems the dream again; and this interdependence produces the highest form of living"-Anais Nin


Price upon request. Contact SANDRA by sandra azwan for more details.


You just have to believe it, in order to see it. You can see things clearly when you put in your heart and your soul into something that you've been dreaming about. "All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them". It's happen to me and I'm totally happy to see that sort of things grow deeply in my heart.

We are all creatures of habit - how we think and how we behave every second of every day makes us what we are. Just like I've been mentioned earlier, no matter how clear your goals are, and how carefully you manage your life and whatever, there are going to be times when things do not work out as you hope. But if you can think like a succesful kind of a person, you will be able to bounce back from any failure or dissapointment. You creat more chances to score a goal if you can learn from experiences and keep trying when you have failed. "There are as many nights as days, and the one is just as long as the other in the year's course. Even a happy life cannot be without a measure of darkness, and the word 'happy' would lose its meaning if it were not balanced by sadness"- Carl Jung

With my ready-to- wear creation " folksy Persian" back in 2006.


When you attempt something and it goes wrong, you may feel hurt, angry or just plain embarrassed. Your 'failure' could be anything - getting sacked, being turned down for something you can never imagined, making mistake or speaking out of turn. Unless you apply positive thinking, there is a real danger that you might slip into a slough of despondency, feeling that there is a little point in carrying on. But do not be discouraged. Try to turn the failure into success by viewing the incident as a chance to learn. "I was never really good at anything except for the ability to learn."


Price upon request. Contact SANDRA by sandra azwan for more details.


Of course, it is not wrong to left off a bit of steam. It is quite normal to feel a sense of loss or frustration when disappointment occurs - especially if it was your fault. You may feel angry with yourself for making foolish mistakes. It is important to release these bad feelings so that you can move on. If possible talk about them to a friend or relative or write them down. You may like to do something physical, like swimming ( just love it) or running, or whatever you feel like you want to do...to help you work off the negative emotions.After that, the most important thing to do is to learn from the experience. Be brutally honest with yourself about what really happened. For your informations (FYI) i've learn so many things in the past few years.

There is a lot of improvement in myself and i can see it now. "I love my past. I love my present. I'm not ashamed of what I've had, and I'm not sad because I have it no longer". Focusing on my passion for fashion - it is absalutely an amazing journey for me. I'm in love with exploring something quite extraordinary and beyond people's imaginations. When you start thinking about it, there is no chance for you to stop. FYI, being one of the Malaysian international fashion award finalist (MIFA8) is one of my biggest achievement so far. "Everything has been figured out, except how to live". With love, Sandra. Thanks for reading.

4.7.08

Bila ade manusia yang tidak berpuas hati.......

Sedang melakukan 'inspection' keatas pakaian2 yang dipakai oleh budak2 gangstarz. Pastikan tidak ade cacat celanya. Kalau tidak.......

Thank God minggu depan takde konsert Gangstarz. Ade la mase aku ngan Mr. Faizal nak berehat-rehat sekejap melepaskan penat yang selalu datang menggila. At least dapat la aku akhirnya tidur awal and bangun dalam pukul berapa yang aku suka...kalau tak, asyik mengantuk je. Memang penat beb buat kerja macam nie. Bayangkanlah, sampai waktu makan pun entah kemana,( time tu tak ingat pun nak makan-sampai lupa nak makan adela....) Tapi, at least I'm happy with what I'm dealing with. Bukan nak mengungkit pasal kerja....biasa la kan, penat....semua orang merasa penat bekerja kan......betul tak? Tak ade kerja dalam dunia nie yang tak penat a.k.a sampai mengeluarkan peluh!! Ok la..... masa kereta Mr. Faizal kite nie kat workshop kan...aku ngan Mr.Faizal cam patah sayap a.k.a macam dah tak ade kaki. Bayangkanlah, time tu kite orang bz gile ngan Gangstarz.....Mr. Faizal pulak bz ngan meeting with all the sponsor and his client. Masa tak ade kereta tu la kite org hired 'budak-budak' untuk tolong kite orang bergerak kesane-kemari ngan kereta 'dieorang'.


Kerja yang paling aku suke..meng'stim' baju.....geddit'? -Kelihatan Mr.Faizal dibelakang, sedang menjahit sesuatu...do i look tired?


Mujurlah 'dieorang nie' sanggup nak tolong kami berdua nie as a driver and dalam kata lain helper a.k.a runner kami. Mr. Faizal nie suruh tolong sebab 'dieorang nie' semua (3 person) ada kenderaan. So, senanglah sikit kami. Kalau tak cuma aku ngan Mr.Faizal jela menguruskan all the contestant punye outfits and angkat2 barang masa sebelum/selepas konsert tu berlangsung. At least tak la penat sangat. Tapi, aku rasela ( Mr.Faizal pun rasa jugak) kalau tak ade 'dieorg nie' pun kami boleh buat keje2 nie ngan senang hati. FYI, Mr. Faizal hired 'dieorg nie' bukannya free tau. Kami bayar 'dieorang'. Duit minyak kenderaan kami bagi, makan kami bagi( mewah jugakla...) , tol kami bayarkan.......tapi, ada something yang tak kene ngan 'dieorg nie' yang menampakkan 'dieorg nie' cam tak berpuas hati ngan ape yang kami berikan. kalau nak diikut kan keje2 tu tak la teruk sangat. ( Terlampau senang)


Sekejap lagi kalau dieorg tak nak pakai belt nie, aku akan ketuk kepale die...hehehe!! Jgn marah..


Ala, setakat bawak baju2 contestant tu sape2 pun sanggup buat kan? Yang penting sekali kat sini ialah pengalaman bekerja dibawah selia'an Mr.Faizal. Kalau kami tak suruh 'dieorg nie' tolong kami pun, mesti berebut 'adik-adik' and 'so on' nak bekerja a.k.a menolong Mr.Faizal and of course aku. Masa awal lagi aku rasa macam something wrong je ngan 'budak2 nie'. Macam ada yang tak kene. Why ar? nak kata Mr. Faizal nie bagi gaji tak cukup ke? Itulah persoalan yang aku nak perkatakan kat sini. Korang ( 'dieorg nie') sepatutnya berterima kasih dan bersyukur dekat Mr. Faizal kerana korang dipilih sendiri oleh dia untuk menolong dia sebab time tu kereta Honda City dia still lagi kat workshop-still under construction!!.


Accessories, SANDRA by sandra azwan. Price upon request.

Kalau korang nak tahu Mr. Faizal sudah berkecil hati ngan korang( 'dieorg nie') Habis la....... Aku pun rasa terkejut.( sebenarnya tak rasa terkejut pun- layak la korang diperlakukan sedemikian) Tak sangka 'korang' punye pemikiran and perangai sampai macam tu sekali. I'm completely sad with your behavior sampai sanggup buat hati Mr. Faizal sedih.( sungguh tidak menyenangkan apabila membuat hati lecturer kita terguris!! Sampai hati korang....) Aku rasa Mr. Faizal tak bersedih pun tapi dia mesti rasa something, betul tak?. Yelah, sampai message korang pun die dah malas nak reply! So, sendiri paham la....... Cuba korang ingat balik....makan bukan main lagi!! Sampai terlebih order. Kalau makan kat McDonald tu tak ingat dunia. Kalau boleh satu McDonald tu korang nak order. Aku bukannya nak mengungkit pasal makan ( rezeki) ke ape ke...tapi, aku tak sangka korang boleh nak mesg.2 Mr. Faizal pasal duit. Siap cakap lagi yang duit Mr.Faizal bagi tu just for duit minyak. Just for duit minyak? Hello...... tak cukup ke apa yang dia dah bagi kat korang tu. Dia bagi duit kat korang hari-hari tau. Maksud kat sini ialah, selepas selesai je bekerja ngan dia, dia hulurkan wang tanda keikhlasan hati dia dekat korang semua.


Sistem yang ternyata berkesan. Sign please...

Yang tak sedap hati nye ialah, korang nak die bagi gaji kat korang beribu ker? Kalau nak di ingatkan balik, apa sahaja yang korang terima tu sangatlah berbaloi. Kalau korang kumpul duit yang dia bagi kat korang tu aku rasa sudah tersangat cukup dari yang sepatutnya....Tak sangka pulak korang tamak sampai ke tahap tu!! Memalukan je.... FYI, teramat la susah untuk korang mendekati seorang insan yang bernama Mr.Faizal. Korang sepatutnya bersyukur dengan apa yang dia beri dekat korang. Korang sepatutnya tidak boleh bersuara jika korang tidak berpuas hati dengan dia. Kalau aku tak berpuas hati dengan Mr. Faizal, aku akan bercakap dengan dia. Kalau aku sendiri ada problem ke apa ke, aku akan cuba untuk mencari ayat yang paling baik untuk aku lontarkan dekat dia. Biasela, kita bekerja kan. Kadang2 tension terlebih. Lagi2 aku nie.....segala benda yang tak kena aku sendiri bertanggungjawab untuk menerangkan dekat dia. Korang ape je..... FYI, sebelum baju2 yang contestant pakai, aku perlu check+ double check baju2 tu dengan terperinci a.k.a CSI. Check kalau2 baju tu terkoyak ke ape ke...kalau selepas konsert baju tu terkoyak,( contestant yg buat) tv3 yang bertanggungjawab diatas kerosakan baju tu. Tapi, bila aku pikir2 balik, Mr.Faizal nie seorang bos yang sangat baik hati and sememangnye baik. Tapi, once korang buat perangai dengan dia, well.....korang ingatlah sendiri. Aku tak tahu nak cakap apa lagi. Apa yang penting kat sini, manusia ada bermacam2 perangai. Lagi satu, setiap apa yang berlaku tu , mesti ada hikmah disebaliknya, hanya Dia sahaja yang Maha mengetahui. Kita yang merancang, Tuhan yang menentukan.......Well, have a good day and remember that whatever u do, just do it with ur heart. With love...Sandra.

3.7.08

Control please......

The best things to do is 'buat bodo je'......it might works!!


Manusia banyak ragam dan karenahnya yang tersendiri. Semuanya bergantung kepada manusia itu sendiri untuk 'control' perangai'nye ke, sikap'nye ke, perasaan'nye ke..ape2 la!! Aku sendiri pun banyak belajar cara untuk setkan a.k.a control 'emosi' aku ke tahap yang lebih baik. 'Of course I'm going to feel that frustration and angry emotion going on, but at the same time, I realize that people just don't know'.Bukan ape, kadang2 aku nie jenis yang suke melenting tak tentu pasal jugak....mujur ade 'fairy god mother' yang sudi menolong aku......kalau tak, asyik nak marah je bila berdepan dengan situation yang agak genting.


'The power of love'.....just makes u feel much more better!! 'Just hold my hand honey.....'


Seronok jugak bile kite boleh kawal emosi dan secara tidak langsung memberikan kite satu kepuasan di tahap maksima mengikut keperluan kawalan emosi masing2. Ade banyak cara yang boleh dipraktikkan merujuk kepada cara2 pengawalan emosi itu sendiri. Tapi, terpulang kepada anda untuk mempelajari teknik2 yang tersendiri. Anda jugak boleh melakukan demonstrasi kecil untuk melihat sendiri sejauh mana pengawalan emosi anda. Adakah anda seorang yang boleh bawak bersabar atau terus nak meletop tak tentu pasal. Biasanya, kalau kite melenting kat office ke ape ke, sebenarnya kite memang tak profesional langsung. 'When dealing with people, remember you are not dealing with creatures of logic, but creatures of emotion'. Itu sebablah kite kene kawal emosi kite. Jangan buat malu depan orang ramai. Yelah kan, kalau perasaan kite ditahap yang tertinggi a.k.a macam gunung berapi nak meletus, semestinya kite akan mengeluarkan kata2 yang kesat a.k.a mencarut tahap dewa-dewi( dewa-dewi tak mencarut ye....)


Kalau korang rase 'die' patut mati.....bunuh je die!! Habis citer.....( jgn amik serius plak-just kiding!)


Perkara yang sedemikian memang memalukan dan memang macam bdak2 a.k.a so high school!! Kalau kite berhadapan dengan masalah atau ape sahaja yang membuatkan adrenalin kite naik.....kite kene lawan balik emosi tu.....cube kawal dengan sebaik mungkin!!! Aku sendiri pun banyak belajar la dari perkara yang dibincangkan ini. Bayangkan, kadang2.....kerana nyamuk yang gigit kite, habis satu kelambu dibakar!! Ini merujuk kepada si pemarah a.k.a si emo tu beralih arah mencari mangsa untuk melepaskan geramnye pulak. Tak pasal2 kelambu dibakar oleh si polan itu.

Genggamlah pen dengan sekuat hati.....


Membazir je beli kelambu kat Masjid India tu.....( banyak orang sudah tidak menggunakan kelambu-kat kampung2 jela kot) Zaman sekarang nie banyak orang menggunakan handphone a.k.a telefon bimbit mereka untuk melepaskan geram yang membuak-buak. Persoalannya, adakah segala kemarahan tadi akan hilang sebaik sahaja anda melemparkan handphone itu ke dinding? Jawapannye....yes, segala masalah telah selesai....Kepala hotak engkau!! Time tu jugak sibuk mencari balik kad sim yang ntah kemane-mane. Mungkin dibawah timbunan handphone yang berkecai dan berterabur- ade yang bijak, sebelum dilemparkan phone itu.....dikeluarkan dahulu kad sim'nye. Tangan kite jugak selalu menjadi mangsa keganasan emosi.


It's okay to cry baby.....just let it out!!



Kalau tangan tu boleh bercakap la...habis dimaki nye......yelah, diketuknye meja sekuat hati, menumbuk tombol pintu untuk merasa sakit, menumbuk dinding, menggenggam sekuat hati( kalau digenggamnye kepala kucing......habis la!!) Tangan merasa sakit akibat kite tak mengawal emosi kite...banyak lagi anggota2 badan yang lain turut merasai kesakitan yang kite sendiri perlakukan! So pathetic.......... Sabar ialah perkara yang terbaik untuk kite belajar cara pengawalan emosi. Cuba bawak bersabar......mungkin anda akan berjaya. Kadang2 senang je nak bercakap, sabar la ape la...cube kalau diri kite sendiri ditempatkan disatu situation yang sememangnye kite tak tahan atau situation yang membolehkan kite dengan senang menjadi ala2 'hulk'( Dengan kata lain, hulk berbeda). Ape yang penting ialah kite kene percaya yang kite memang boleh kawal emosi kite dari dalam. Apa yang penting disini ialah pengalaman. Adakah anda pernah berhadapan dengan situasi yang sememangnye membuatkan anda marah ke atau ape sahaja? Kalau ade, anda mungkin sudah boleh untuk meng'control emosi anda secara bijak dan effective.FYI, bila kite berhadapan dengan keadaan yang agak sulit untuk kita meng'control'kan emosi kite...mengeluarkan air mata ialah jalan penyelesaiannya. Kalau boleh jangan mengangis dihadapan orang tu...anda boleh menangis dengan sekuat hati kat dalam bilik ke atau dalam tandas. Let it out!! Biarkan air mata itu menjadi saksi kepada kemarahan anda..tapi, kamu still kene control your mind..kalau setakat nak menangis tu takpe...jangan risau!! Menangis la sepuas hati. Lepas selesai menangis, cuba anda fikirkan perkara2 funny yang pernah anda lakukan.........InsyaAllah, boleh berjaya. 'Feelings are much like waves, we can't stop them from coming but we can choose which one to surf'.
Thanks for reading this. With love, SANDRA by sandra azwan


What?

2.7.08

Hello......

There is nothing wrong kan bile kite pakai sandal then kite pakai stoking.....Tak semestinya kene pakai kasut je baru boleh pakai stoking!!Ha....? yeke?.....

In the past few frantic days, I've been workin' like a crazy monkey ( geddit'?)!! There is a lot of things to handle and in order to make it perfect you have to do it with ur heart and soul....and at the same time i've been bless with enormous kind of.......whatever!!! When u feel like doin' something beyond ur expectations and imaginations, the consequences of feelin' great is unpredictable. Walking around, talking with anonymous.....and whatever u feel like doin is just great for me....the thing is, i'm in love with doin' somethin' beyond my feelings and emotions!! When u get so excited, somethin' bad might occurs and after that, u might realise that 'the thing' just get into you!! What the hell I'm talking about!! Lord...help me, I'm totally LOST!!! HEHEHEHE.....Crazy Sandra is back!! Well, I'm totally happy........nak tau kenape aku happy sgt? Well, yg pertamanya aku dapat tie baru!! KENZO tie!! 'Dapat tie pun nak kecoh2' Julian yg cakap........ Well, of course kene kecoh!!

With my new KENZO Tie....Thanks Mr. Faizal


Bukan senang orang nak bagi 'present' kat kite kan?.....Yelah kan, birthday aku pun dah lepas!! Walau apa pun, Thanks a lot to Mr.Faizal kerana memberikan KENZO tie tu dekat aku!! Harap2 lepas nie aku dapat beg KENZO la pulak dari die kan.....hehehe!! JGN HARAP....... ( FYI, Mr.Faizal sekarang menggunakan 'leather bag' KENZO...cantik bangat!! Being Mr.Faizal personal asst. is a great journey for me la and i'm feelin' totally crazy!! I'm happy with my 'job' now!! ( InsyaAllah, tgh bulan julai aku samb. degree kat ShahAlam) Bukan senang ye bekerja dengan seorang yg boleh dikategorikan perfectionist nie..... Tapi, aku belajar banyak la dengan die....belajar banyak sangat!! Yg paling penting, aku berjaya mempelajari banyak bende2 yang baru dari Mr.Faizal nie.....org tgk macam senang je.....tapi, jauh disudut hati aku, hanya aku je yang tahu.......'it's goin' to be absalutante fantastic and completely amazing journey for me towards becoming the greatest asst. ever created'!! ' ha...start berangan la plak ko nie....'Julian yg cakap!!

Amazing film......


2 hari yg lepas, aku ngan Julian and of course Mr.Faizal...tgk movie kat Cineleisure, Damansara....mlm tu kami nonton gambar wanted and ayat2 cinta!! Mula2, Mr.Faizal yg nak sgt tgk cite ayat2 cinta nie. Dalam hati aku ingat cite nie mesti membosankan and aku mungkin akan tertido dipertengahan cerita tu.....tetapi, aku tersilap!




Julian with Mr.Faizal's KENZO leather bag. Price unavailable.


Ayat2 cinta merupakan satu cerita yang sangat indah sampai membuatkan Julian menangis teresak2 kat sebelah aku dan membuatkan aku macam nak ketuk je kepala die......mengganggu konsentrasi aku utk filem tu....dalam panggung tu pun tak ramai org pun( boleh kira ngan jari)....tapi, boleh dengar la suara2 tangisan kecil penonton yg menonton cite tu malam tu.....memang menyayat hati tahap 'bom atom'!!

With Mr.Faizal nonton ayat-ayat cinta.....


Filem nie memang hebat bangat!! Dengar kate kat sane ( Indon) meletop giler!! *sumber; Ayu( D'Raz)
Memang puas hati gile tgk cite tu....fantastic!! 5 star.....( kalau korang tak suke cite nie, lantak korang la......tapi, aku cadangkan agar korang tgk citer nie!) unsur2 yang cube disampaikan dalam cite nie memang mendalam........yang penting, dalam filem nie jugak mengajar kite supaya sentiasa ingat bahawa tuhan itu yakni Allah s.w.t sentiasa ada disisi kite..... yang penting kite kene slalu mengingati die dan of course die still akan mengingati kite balik right? kalau kite sendiri tak ingat kat die, macam mane tu? Paham2 la.......and lagi satu soal poligami!! Kalau nak dingatkan balik, aku pun tak suke poligami2 nie!! It's happen to my family..and aku rase macam menyampah kadang2!! Tapi, sebagai seorang anak....aku tak boleh nak cakap ape2 la.......mengangguk jela!!

Mane la Julian letak dvd xxx aku nie........hehehe!!