3.7.08

Control please......

The best things to do is 'buat bodo je'......it might works!!


Manusia banyak ragam dan karenahnya yang tersendiri. Semuanya bergantung kepada manusia itu sendiri untuk 'control' perangai'nye ke, sikap'nye ke, perasaan'nye ke..ape2 la!! Aku sendiri pun banyak belajar cara untuk setkan a.k.a control 'emosi' aku ke tahap yang lebih baik. 'Of course I'm going to feel that frustration and angry emotion going on, but at the same time, I realize that people just don't know'.Bukan ape, kadang2 aku nie jenis yang suke melenting tak tentu pasal jugak....mujur ade 'fairy god mother' yang sudi menolong aku......kalau tak, asyik nak marah je bila berdepan dengan situation yang agak genting.


'The power of love'.....just makes u feel much more better!! 'Just hold my hand honey.....'


Seronok jugak bile kite boleh kawal emosi dan secara tidak langsung memberikan kite satu kepuasan di tahap maksima mengikut keperluan kawalan emosi masing2. Ade banyak cara yang boleh dipraktikkan merujuk kepada cara2 pengawalan emosi itu sendiri. Tapi, terpulang kepada anda untuk mempelajari teknik2 yang tersendiri. Anda jugak boleh melakukan demonstrasi kecil untuk melihat sendiri sejauh mana pengawalan emosi anda. Adakah anda seorang yang boleh bawak bersabar atau terus nak meletop tak tentu pasal. Biasanya, kalau kite melenting kat office ke ape ke, sebenarnya kite memang tak profesional langsung. 'When dealing with people, remember you are not dealing with creatures of logic, but creatures of emotion'. Itu sebablah kite kene kawal emosi kite. Jangan buat malu depan orang ramai. Yelah kan, kalau perasaan kite ditahap yang tertinggi a.k.a macam gunung berapi nak meletus, semestinya kite akan mengeluarkan kata2 yang kesat a.k.a mencarut tahap dewa-dewi( dewa-dewi tak mencarut ye....)


Kalau korang rase 'die' patut mati.....bunuh je die!! Habis citer.....( jgn amik serius plak-just kiding!)


Perkara yang sedemikian memang memalukan dan memang macam bdak2 a.k.a so high school!! Kalau kite berhadapan dengan masalah atau ape sahaja yang membuatkan adrenalin kite naik.....kite kene lawan balik emosi tu.....cube kawal dengan sebaik mungkin!!! Aku sendiri pun banyak belajar la dari perkara yang dibincangkan ini. Bayangkan, kadang2.....kerana nyamuk yang gigit kite, habis satu kelambu dibakar!! Ini merujuk kepada si pemarah a.k.a si emo tu beralih arah mencari mangsa untuk melepaskan geramnye pulak. Tak pasal2 kelambu dibakar oleh si polan itu.

Genggamlah pen dengan sekuat hati.....


Membazir je beli kelambu kat Masjid India tu.....( banyak orang sudah tidak menggunakan kelambu-kat kampung2 jela kot) Zaman sekarang nie banyak orang menggunakan handphone a.k.a telefon bimbit mereka untuk melepaskan geram yang membuak-buak. Persoalannya, adakah segala kemarahan tadi akan hilang sebaik sahaja anda melemparkan handphone itu ke dinding? Jawapannye....yes, segala masalah telah selesai....Kepala hotak engkau!! Time tu jugak sibuk mencari balik kad sim yang ntah kemane-mane. Mungkin dibawah timbunan handphone yang berkecai dan berterabur- ade yang bijak, sebelum dilemparkan phone itu.....dikeluarkan dahulu kad sim'nye. Tangan kite jugak selalu menjadi mangsa keganasan emosi.


It's okay to cry baby.....just let it out!!



Kalau tangan tu boleh bercakap la...habis dimaki nye......yelah, diketuknye meja sekuat hati, menumbuk tombol pintu untuk merasa sakit, menumbuk dinding, menggenggam sekuat hati( kalau digenggamnye kepala kucing......habis la!!) Tangan merasa sakit akibat kite tak mengawal emosi kite...banyak lagi anggota2 badan yang lain turut merasai kesakitan yang kite sendiri perlakukan! So pathetic.......... Sabar ialah perkara yang terbaik untuk kite belajar cara pengawalan emosi. Cuba bawak bersabar......mungkin anda akan berjaya. Kadang2 senang je nak bercakap, sabar la ape la...cube kalau diri kite sendiri ditempatkan disatu situation yang sememangnye kite tak tahan atau situation yang membolehkan kite dengan senang menjadi ala2 'hulk'( Dengan kata lain, hulk berbeda). Ape yang penting ialah kite kene percaya yang kite memang boleh kawal emosi kite dari dalam. Apa yang penting disini ialah pengalaman. Adakah anda pernah berhadapan dengan situasi yang sememangnye membuatkan anda marah ke atau ape sahaja? Kalau ade, anda mungkin sudah boleh untuk meng'control emosi anda secara bijak dan effective.FYI, bila kite berhadapan dengan keadaan yang agak sulit untuk kita meng'control'kan emosi kite...mengeluarkan air mata ialah jalan penyelesaiannya. Kalau boleh jangan mengangis dihadapan orang tu...anda boleh menangis dengan sekuat hati kat dalam bilik ke atau dalam tandas. Let it out!! Biarkan air mata itu menjadi saksi kepada kemarahan anda..tapi, kamu still kene control your mind..kalau setakat nak menangis tu takpe...jangan risau!! Menangis la sepuas hati. Lepas selesai menangis, cuba anda fikirkan perkara2 funny yang pernah anda lakukan.........InsyaAllah, boleh berjaya. 'Feelings are much like waves, we can't stop them from coming but we can choose which one to surf'.
Thanks for reading this. With love, SANDRA by sandra azwan


What?

No comments: